אוכלי נחשים

תמונת_מחבר
תם גד אוחיון
לוכד נחשים מורשה
תמונת_מאמר
19.12.2021

נהוג לחשוב כי רק חתולים אוכלים נחשים, למעשה בחלק גדול מהפעמים שחתול הורג נחש הוא לא יאכל אותו כלל וכלל. רשימת בעלי החיים שניזונים מנחשים היא מגוונת מאוד, גם בני אדם מתרבויות שונות מכניסים נחשים לתפריט.

אנשים שאוכלים נחשים
לא רק בתרבויות המזרח ניתן למצוא תרבויות של אנשים הנוהגים לאכול נחשים, גם באפריקה ודרום אמריקה קיימות קבוצות אתניות שרואות בנחש מזון לגיטימי, מנה נפוצה בדרום סין היא מרק נחשים, המטבח הקנטונזי עושה שימוש בבשר נחש גם במאכלים אחרים, שום חלק מהנחש לא הולך לפח בסין, גם לעור הנחש יש שימוש, הפקת תרופות מסורתיות, הצריכה הגואה לבשר נחשים בסין גורמת לפגיעה באוכלוסיית הנחשים המקומית ובעקבות כך ישנה עלייה באוכלוסיית המכרסמים, העלייה בכמות העכברים והחולדות גורמת לפגיעה בתוצרת החקלאית ומסבה נזקים לחקלאים.

גם במדינות מערביות יש אנשים שאוכלים נחשים, בפלורידה שבארצות הבית יש אנשים שאוכלים נחשי פיתון בורמזי, אותם הם צדים, הפיתון הבורמזי מוגדר כמין פולש שמסב נזקים כבדים לטבע המקומי, זו הסיבה שאפילו הרשויות בארה"ב בודקות האם בשר הפיתון בטוח לאכילה, הוועדה לשימור דגים וחיות בר בפלורידה (FWC) ביחד עם משרד הבריאות בפלורידה, בודקות אם כמות העופרת שבנחש לא גבוהה מידי, הרשויות בפלורידה מאמינות שאם הנחש בטוח לאכילה מבחינה בריאותית, הדבר יסייע למאמצים בוויסות אוכלוסיית הפיתונים שכאמור אינם חלק מהטבע המקומי בפלורידה.

נחשים שאוכלים נחשים
יש מינים שניזונים בעיקר מנחשים ויש נחשים שמגוונים את התפריט מידי פעם בנחשים, חלק מהמינים יאכלו אפילו את בני מינם, הקוברה המלכותית שנפוצה בדרום מזרח אסיה והודו ניזונה בעיקר מנחשים, מין נוסף של נחש שאוכל נחשים הוא פיתון שחור ראש, זה נחש שאינו ארסי ואף משמש כחיית מחמד אך בטבע האוסטרלי הנחש הזה מעדיף לאכול בעיקר זוחלים ובהם גם נחשים.

נחשים שאוכלים נחשים נקראים אוכלי נחשים (snake ophiophagic), הנחש הוא בעל חיים אפורטוניסטי ולעיתים יטרוף את הטרף הזמין ביותר, יחד עם זאת יש מינים שלהם חיבה יתרה לנחשים, בארץ למשל זעמן שחור יכול לטרוף נחשים אחרים אך מעדיף מכרסמים, מצד שני תלום קשקשים מצוי מעדיף זוחלים (כולל נחשים).

בעלי חיים שאוכלים נחשים
בעלי חיים שאוכלים נחשים ניתן למצוא כמעט בכל מקום, ציפורים, זוחלים, יונקים לכולם יש נציגים שנחשבים לציידי נחשים מעולים.

מי שראה קיפוד בוודאי יופתע לשמוע שהחיה הקטנה הזו ניזונה גם מנחשים ואפילו בעלת עמידות לחלק ממרכיבי הארס שלהם, לנציג של מחלקת העופות בחרנו בחיוויאי הנחשים, זהו עוף דורס שמקור שמו בשפה הארמית הוא נחש, הנחשים הם עיקר הטרף של החיוויאי, חיה נוספת ששמה הולך לפניה כציידת נחשים מדופלמת היא הנמייה, מדובר בטורף קטן, אבל קשוח.

לנמייה יש עמידות לארס של הנחשים החיים באזור שלה, העמידות לא מוחלטת אך בהחלט מסייעת לה להתמודד טוב יותר עם הכשות, בנוסף הנמייה נוהגת להתיש את הנחש וכך להימנע מהכשה. הנמייה שחיה בארץ היא מהמין נמייה מצויה, לעיתים מספר נמיות משתפות פעולה בתפיסה של צפע ולעיתים הן מסתדרות לבד.

בסרטון הבא ניתן לראות נמייה תופסת את אחד הנחשים הארסיים בעולם, ממבה שחורה.


גירית הדבש גם ידועה כבעלת עמידות לארס של נחשים ועקרבים, פרט לעמידות של הגירית לארס יש לה יכולת להתחמק מנשיכות של טורפים גדולים (לרבות נחשי חנק גדולים). הפרווה העבה והאלסטיות של עור גירית, מאפשרות לה לצאת מנשיכות ולפיתות חזקות מאוד.

לגירית הדבש אין את הזריזות שיש לנמייה, אבל בניגוד לנמייה יש לה אלסטיות ועוצמה שמאפשרת לה להוסיף לתפריט נחשים גדולים כמו פיתון סלעים אפריקני, זהו נחש גדול שנחשב לחם מזג.
בעבר גירית הדבש הייתה נפוצה מאוד בארץ, היום מצבה בטבע הישראלי בכי רע והיא הפכה ליותר נדירה בנופי ארצנו מהלוטרה.