עכן קטן

תמונת_מחבר
אביעד בר
אקולוג
תמונת_מאמר
22.10.2024

העכן הקטן הנו הנחש הארסי הקצר ביותר בישראל. אורכם של פרטים בוגרים מגיע לכ-30 ס"מ, אם כי פרטים שנצפים בישראל לרוב קטנים משמעותית מאורך זה.
צבע הגוף של העכן הקטן חום בהיר או צהבהב ועליו פזורים כתמים הכהים מצבע הגוף. גוום הכתמים לרוב חום כהה או חום בהיר.

באנגלית Sahara sand viper (Cerastes vipera), אצל העכן קטן
קיימת דו צורתיות זוויגית במראה החיצוני של נקבות וזכרים. בנקבות קצה הזנב כהה משמעותית מצבע הגוף (לרוב שחור) ובזכרים הזנב זהה בצבעו לצבעי הגוף. ההבדלים צבעי הזנב בין הזוויגים ניכרים גם באבקועים צעירים.

העכן קטן נמנה על משפחת הצפעיים (Viperidae), משפחה אליה משויכים שבעה מתוך תשעת מיני הנחשים הארסיים המאכלסים את ישראל.
כמו רוב מיני הצפעיים המדבריים בישראל, קולות האיום מופקים באמצעות פיתול הגוף תוך חיכוך הקשקשים. חיכוך הבליטות האורכיות הנמצאות במרכז כל קשקש ("קרינים") יוצר את קול השיפה האופייני.

עכן קטן לשון אביעד בר
עכן קטן
צילום: אביעד בר


תפוצה
בישראל מאכלס העכן הקטן בתי גידול חוליים בצפון מערב הנגב.
ניתן למצוא עכנים קטנים במירב כתמי החול מפתחת רפיח, דרומה עד ניצנה ומערבה עד לקו משאבי שדה / רמת חובב. פרטים נצפים הן על קרקעות חול יציבות והן על חוליות נודדות.
התפוצה העולמית של העכן הקטן משתרעת על פני צפון אפריקה, ממרוקו במערב דרך אלג'יר, לוב, מצרים ועד לישראל, ישראל הנה גבול התפוצה המזרחי של מין זה.
צפיפות הפרטים של עכנים קטנים משתנה בין בתי גידול, בהדרכות זוחלים ייעודיות, באמצעות ידע בסיסי בקריאת עקבותיהם של הנחשים, נצפים פרטים רבים בשטח מצומצם למדי.


פעילות ורבייה
הפעילות הקרקעית מתחילה לרוב עם החשיכה ועיקרה בחציו הראשון של הלילה, כשאינו פעיל, מוצא העכן הקטן מחסה בתוך מחילות מכרסמים או כשהוא מחופר בצל שיח מדברי.
לא אחת ממשיכים העכנים הקטנים את פעילותם גם בשעות היום, פעילות המתבטאת במארב בנקודה מוצלת.
התזונה מתבססת בעיקר על לטאות מדבריות מהסוגים "שנונית" או "ישימונית". הצייד לא מבוצע תוך כדי מרדף.
שיחור הטרף מתבצע בשתי שיטות:

"Sit and wait" – הנעת צלעות הגוף לצדדים והתחפרות מתחת לחול תוך התרת העיניים, הנחיריים ופתח הוצאת הלשון בולטים מעל לגרגרי החול. וציפייה לטרף שיחלוף בסמוך.

"Widely foraging" - זחילה לוליינית בין מחילות של לטאות וחיפוש אקטיבי של פרטי טרף. בשיטת שיחור המזון האקטיבית, הטריפה הנה בעיקר של לטאות פעילות יום בזמן שנת הלילה שלהן במחילות.

מתצפיות התנהגותיות נמצא כי הזנב השחור בנקבות משמש כאמצעי "פתיינות" ומסייע במשיכת לטאות פעילות יום המאתרות את טרפן באמצעות חוש הראיה.
בעת התקרבות פרט טרף פוטנציאלי אל העכן הקטן בשעות היום, הנעת הזנב השחור מדמה מקור מזון אטרקטיבי עבור הלטאה וכשזו מנסה "לטרוף" את קצה הזנב הופכת לטרף בעצמה.

ההזדווגויות של העכנים הקטנים מתקיימות במהלך החודשים מאי ויוני, במהלך החודשים אוגוסט וספטמבר מוטלות לפחות שתי ביצים (נקבה מעוברת שנאספה מהשטח, הטילה באוניברסיטת תל אביב שמונה ביצים).
קליפת הביצים דקה ושקופה ויותר דומה לקרום מאשר לקליפת ביצה. בקיעת הנחשים הצעירים מתרחשת תוך דקות ממועד ההטלה ("ovo-vivi-parous").

עכן קטן נקבה אביעד בר
נקבת עכן קטן
צילום: אביעד בר


ארס והתגוננות
בדומה לשאר הנחשים הארסיים גם לעכנים קטנים שתי שיני ארס (לפחות) הממוקמות בקדמת הלסת העליונה, שיני הארס חלולות ומתפקדות כמחט של מזרק ובאמצעותן מוחדר הארס בעת הכשה.
מנגנון ההכשה של הצפעים הוא מהמפותחים מבין משפחות הנחשים הארסיים, בשעה שאין שימוש בשיניי הארס הן מקופלות בצמוד ללסת העליונה ו"ארוזות" בנדן קרומי.

עכן קטן תם גד
עכן קטן
צילום: תום גד


בעת הכשה, נשלפות שיני הארס, הארס נדחק מבלוטות הארס כתוצאה מכיווץ שרירים העוטפים את הבלוטות ומוזרק באמצעות שיני הארס החלולות.
הארס של העכן הקטן אינו קטלני לבני אדם ומעבר לכאב, לנמק מקומי ואי הנעימות הרבה העלולים להתפתח כתוצאה מהכשה, לא ידוע על מקרה מוות כתוצאה מהכשה של מין זה.

פעילותו הלילית של העכן קטן ואזורי התפוצה המדבריים המאופיינים במיעוט אוכלוסייה אנושית, ככל הנראה הם הסיבה לכך שמירב מקרי ההכשה המתועדים בישראל התרחשו בקרב חובבי זוחלים אשר הרימו את הנחש או בני האוכלוסייה הבדווית אשר דרכו ברגלים חשופות על פרט בשוגג.

עכן קטן מחופר בחול משה דהן
עכן קטן במארב
צילום: משה דהן


מינים דומים
בישראל קיימים מספר מיני נחשים ממשפחת הצפעיים אשר לאדם לא מיומן עלולים להראות דומים לעכן קטן. מבט מדוקדק יאפשר להבחין בהבדלים די משמעותיים במראה ובהתנהגות.

עכן חרטומים - נחש ארסי המאכלס קרקעות חוליות בצפון מערב הנגב, חי בחפיפה מאוד גבוהה עם העכן הקטן.
בשונה מעכן קטן, מעל כל עין של עכן חרטומים קיימת קרן בולטת המורכבת מקשקש צר ומאורך. צבע הגוף של העכן חרטומים אפור או כחלחל.

עכן חרטומים תום
עכן חרטומים במערב הנגב
צילום: תום גד


עכן גדול - נחש ארסי המאכלס קרקעות חוליות לאורך חולות הערבה שבגבול ישראל - ירדן, אזור התפוצה של העכן הגדול מנותק לחלוטין מאזור התפוצה של העכן קטן.
בשונה מעכן קטן המגיע לאורך של כ-30 ס"מ העכן הגדול גדול משמעותית ומגיע לאורך של כ-80 ס"מ.
המראה החיצוני של פרט צעיר מהמין עכן גדול יכול להטעות אל מול עכן קטן בוגר.

עכן גדול ערבה 01.09.22
עכן גדול
צילום: תום גד


שפיפון - נחש ארסי המאכלס מגוון קרקעות במרכז ובדרום הנגב. בשונה מהעכן הקטן, לשפיפונים קרן המורכבת ממספר קשקשים מעל כל אחת מהעיניים.
לעכנים הקטנים לא קיימות קרניים בקדמת הראש ובכך קל להבדיל בינם לבין פרטים צעירים של השפיפון.

שפיפון תום גד
פרט מתבגר של שפיפון
צילום: תום גד



סיכום
העכן הקטן הנו נחש ארסי קצר המאכלס בתי גידול חוליים בצפון מערב הנגב. שטחי התפוצה המאופיינים במיעוט פעילות של האדם ככל הנראה גורמים למיעוט הכשות.
אם בכל זאת ארעה הכשה על ידי עכן קטן, ההתמודדות הרפואית, בהעדר נסיוב, כוללת בעיקר טיפול סימפטומטי בהתבסס על מקרי העבר בהם נצפו תסמיני הכשה מקומיים בלבד.

בדומה לשאר מיני הנחשים, ימנע העכן הקטן ככל הניתן מלהגיע לכדי מגע עם בני אדם ותמיד יעדיף לברוח או להתחפר אל תוך החול, בלית ברירה ישמיע כל שיפה באמצעות שפשוף קשקשים, ורק כמוצא אחרון יכיש את האדם אשר הטריד אותו בפעילותו.
במידה ונתקלתם בעכן קטן בשטח פתוח מחוץ לבית, ניתן ליהנות מהתצפית בחיה המרשימה והמוגנת הזו ואפשרו לה להמשיך בדרכה.
במידה ועכן קטן טעה ומצא את עצמו בתוך הבית, הזמינו לוכד נחשים מורשה אשר ילכוד ויעביר את הנחש חזרה למקומו הטבעי בבית הגידול המתאים לו.

עכן קטן בפעילות משה דהן
עכן קטן בפעילות
צילום: משה דהן
מאמרים נוספים באותו עניין