נחש מים

תמונת_מחבר
אביעד בר
אקולוג
תמונת_מאמר
17.03.2025

נחש המים הנו נחש נפוץ המשתייך למשפחת הזעמנים.
אורכם של פרטים בוגרים מגיע לכדי כ-100 ס"מ.
צבע הגוף של נחש המים שונה בין פרטים בהתאם לבית הגידול אותו הם מאכלסים.

תיאור כללי
נחש המים הנו נחש נפוץ המשתייך למשפחת הזעמנים. אורכם של פרטים בוגרים מגיע לכדי כ-100 ס"מ.צבע הגוף של נחש המים שונה בין פרטים בהתאם לבית הגידול אותו הם מאכלסים. צבע הגוף הכללי ברוב הפרטים שנצפים הנו ירוק כהה. גוון הגוף לעיתים כהה מהמתואר עד לכדי פרטים אשר צבע הגוף הכללי שלהם הנו שחור. פרטים בעלי צבע גוף כהה נפוצים בעיקר באוכלוסיות המאכלסות את רמת הגולן הבזלתית. על הגוף פזורים כתמים דמויי משבצות המפוזרות בדגם המזכיר לוח שחמט ומכאן קיבל את שמו העממי הלא רשמי "נחש מים משובץ" וכך גם הופיע בחלק מהספרות העברית בעבר. הגחון צהוב ומכוסה בכתמים שחורים. העיניים גדולות ובולטות והאישון עגול.

נחש מים
נחש מים משובץ
צילום: אביעד בר


בשונה מרוב מיני הזעמנים ומיני החנקים אשר חובבים בתי גידול סמוכי מקווי מים עשירים בדו-חיים ובדגים (דוגמת נחש הבירית או אף נחש האנקונדה) אשר להם קשקשים חלקים, קשקשיהם של נחשי המים מהסוג Natrix אינם חלקים.
במרכזו של כל קשקש קיימת בליטה אורכית המכונה "קארין". הבליטה לאורכם של כל הקשקשים יוצרת במגע עם עור הנחש הרגשת חספוס.
במינים ממשפחת הצפעים משתמשים הנחשים בחספוס זה ככלי עזר לטיפוס על סלעים או צמחיה או לחלופין כאמצעי להשמעת קול הרתעה אשר נוצר בעת חיכוך הקרינים תוך תנועה במקום. לא ברור היתרון האבולוציוני של הקרינים בנחשי המים. קיומם של הקרינים מקל מאוד על זיהוי הנשלים של נחשי המים. ניתן להבדיל בין נשל נחש מים לנשל של מין זעמן אחר בקלות לאור העדר הקרינים.

תפוצה
בישראל מאכלס נחש המים מגוון בתי גידול בסביבה הים תיכונית, מקו באר שבע בדרום ועד לגבול הלבנון. בקרבת מקורות מים העשירים במזון דוגמת בריכות דגים, נחלי רמת הגולן העשירים בדגים או בריכות מלאכותיות עשירות בדו-חיים. נחש המים הוא נחש נפוץ למדי ולא אחת ניתן לצפות במקביל במספר פרטים בתוך או בקרבת המים. למרות חיבתו למקורות מים אין חובה בהמצאות מקור מים קבוע על מנת שתתקיים אוכלוסיית נחשי מים, פרטים נצפים רחוק למדי ממקורות מים.

נחש מים
נחש מים
צילום: נתי אמויאל


פעילות ורבייה
בתקופת עונת הקיץ, הפעילות הקרקעית או המימית מתחילה לרוב עם החשיכה ועיקרה בלילה. בקרבת מקורות מים ניתן לצפות בפעילות נחשי מים גם בהלך שעות היום. בעונות מעבר ובחורף ניתן לצפות בפעילות פרטים גם בשעות היום. כשאינו פעיל, מוצא נחש המים מחסה בתוך סבך שיחים או תחת עצמים בקרבת מקורות המים או אף בתוך מקווה המים עצמו. נחש המים ניזון מדגים ומדו-חיים על גלגוליהם השונים (ראשנים מתבגרים ובוגרים). ציד הטרף מתבצע הן מחוץ למים (במקרה של דו-חיים בוגרים) והן בתוך המים (ראשני דו-חיים ודגים). הציד במים מתבצע תוך עצירת נשימה לתקופת זמן ממושכת המאפשרת חיפוש וציד יעילים. נחש המים הנו בין מיני הנחשים הבודדים אשר תזונתם מתבססת גם על קרפדות המאופיינות בבלוטות רעל תת עוריות. בלוטות הרעל מפרישות רעלים על פני העור ובכך מגינות עליהן מפני רוב מיני הנחשים (בישראל קיימות תצפיות טריפה של קרפדות רק על ידי נחש המים, הפתן והאפעה).

רביית נחשי המים מתבצעת באמצעות הטלת ביצים. בעונת הרבייה מפרישה הנקבה חומרי ריח (פרומונים) אשר מושכים זכרים שנמצאים בתווך ההרחה שלהם. באוכלוסיות צפופות של פרטים נמשכים מספר רב של זכרים ובהתאם נוצרים לעיתים "כדורי נחשים" המורכבים בעיקר מזכרים המנסים להפרות נקבה בודדת. במהלך חודש יולי מוטלות הביצים, בכל תטולה 10-30 ביצים אשר בוקעות בתחילת חודש ספטמבר. הצעירים דומים במראה לפרטים הבוגרים.

נחש מים
נחש מים
צילום: אביעד בר


ארס והתגוננות
נחש המים הנו מין נחש לא ארסי. בהיתפסו ביד לרוב אינו ממהר לנשוך. בעת סכנה כאמצעי הגנה מפריש מפתח הביב (הקלואקה) חומר נוזלי בעל ריח חריף, דוחה במיוחד אשר גם רחצה במים וסבון לא תמיד מספיקה על מנת לסלקו. כשנדחק לפינה לעיתים נשכב על גבו פוער את פיו ומשרבב את הלשון החוצה מפיו ללא תנועה ובכך מדמה עצמו למת.

מינים דומים
מבנה הקשקשים בעל הקרינים מבדיל את נחש המים משאר מיני הזעמנים המאכלסים את ישראל.

סיכום
נחש המים הנו נחש לא ארסי הנפוץ מאוד בקרבת מקורות מים (אך לא מחויב בהימצאותם של מים לחייו) וניזון מחולייתנים המאפיינים סביבה זאת.

נחש מים
נחש מים שנלכד בסמוך לבריכת שחייה, אזור השרון.
צילום: תום גד אוחיון


בדומה לשאר מיני הנחשים, ימנע נחש המים ככל הניתן מלהגיע לכדי מגע עם בני אדם ותמיד יעדיף לצלול אל תוך מקווה המים או אל תוך מחסה אחר ולהעלם, בלית ברירה יפריש חומר נוזלי בעל ריח דוחה ולעיתים אף ידמה עצמו למת.
במידה ונתקלתם בנחש מים בשטח פתוח מחוץ לבית, תיהנו מהתצפית בחיה המרשימה והמוגנת הזו והניחו לה להמשיך בדרכה. במידה ונחש מים טעה ומצא את עצמו בתוך הבית, הזמינו לוכד נחשים מורשה אשר ילכוד ויעביר את הנחש חזרה למקומו הטבעי בבית גידול המתאים לו.
בריכות דגי נוי בגינה עלולות להוות מקור משיכה לנחשי מים הנמצאים באופן טבעי בשטחים הפתוחים בכל החבל הים תיכוני.
מאמרים נוספים באותו עניין